Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Επιδείνωση του καιρού (5-7/01/2015) με έντονες χιονοπτώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Γ.Γ.Π.Π.

  Δευτέρα 05 Ιανουαρίου 2015


Επιδείνωση του καιρού (5-7/01/2015) με έντονες χιονοπτώσεις, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρό παγετό.
Σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 05/01/2015, από τηνΕθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Δευτέρα 5/01/2015 με έντονες χιονοπτώσειςκαι επικράτηση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και παγετού.

Πιο αναλυτικά:
1. Χιονοπτώσεις ιδιαίτερα έντονες θα εκδηλωθούν από σήμερα Δευτέρα (05-01-2015) τις νυχτερινές ώρες στην Ανατολική Στερεά(κυρίως στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας), τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και θα συνεχιστούν κατά περιόδους αύριο Τρίτη (06-01-2015), ενώ από το απόγευμα της Τέταρτης (07-01-2015) σταδιακά θα εξασθενήσουν.

2. Στην Αττική σήμερα Δευτέρα (05-01-2015), θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά (υψόμετρο 200-300 μέτρα), αύριο Τρίτη (06-01-2015) θα είναι κατά διαστήματα ιδιαίτερα έντονες κυρίως στη Βόρεια και Ανατολική Αττική. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα μέσα στην Αθήνα, ενώ από το απόγευμα της Τέταρτης (07-01-2015) σταδιακά θα εξασθενήσουν.

3. Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο τριήμερο κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα. Παγετός θα σημειωθείιδιαίτερα ισχυρός και κατά τόπους ολικός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από μείον 25 (-25) ως μείον 10 (-10) βαθμούς κελσίου).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει όλους τους φορείς που εμπλέκονται επιχειρησιακά, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σεαυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.


Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των χιονοπτώσεων και του παγετού.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο: 
Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου 
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα 
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους 
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν 
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων 
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ. 

Αν μετακινούνται πεζοί : 
Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας 
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού) 

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου